Sałatka ziemniaczana w sosie musztardowym BBQ

Sałatka ziemniaczana w sosie musztardowym BBQ

Zaskakująco pyszne połączenie ziemniaków, dyni i niedocenianej kalarepy. Lekkości sałatce nadaje świeży szpinak, a smak przełamują kwaśne ogórki kiszone. Dodatek mięsny również zaskakuje – to szynka dojrzewająca. Całość skąpana w złocistym sosie musztardowym BBQ.

Składniki

  • Szpinak – 1 szklanka
  • Ziemniaki – 500 g
  • Szynka dojrzewająca – 250 g
  • Jajka – 4 sztuki
  • Kalarepa – 1 sztuka
  • Dynia – 200 g
  • Kiszone ogórki – 2 sztuki
  • Koperek – 1 garść
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię pokroić w kostkę, posmarować Olejem Mazowieckim Mosso, przyprawić solą i pieprzem. Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

  2. W osolonej wodzie ugotować w całości ziemniaki. Jajka ugotować na półtwardo. Pokroić ziemniaki na talarki. Ogórki kiszone posiekać w bardzo drobną kostkę. Jajka pokroić na ćwiartki. Kalarepę obrać ze skórki i posiekać w cienkie paski.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem musztardowym BBQ. Posypać koperkiem.

Do tej potrawy pasują

czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
×