Sałatka z marynowanymi sercami karczochów

Sałatka z marynowanymi sercami karczochów

Karczochy to zdecydowanie niedoceniane warzywa. Mają delikatny, orzechowy posmak, który doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Nasza propozycja to marynowane serca karczochów w towarzystwie jajek przepiórczych, pomidorków koktajlowych i orzechów pekan. Całość skąpana w wyrazistym sosie czosnkowo-cebulowym – spróbuj!

Składniki

  • Marynowane karczochy – 1 puszka
  • Małe pomidorki – 1 szklanka
  • Jajka przepiórcze – 12 sztuk
  • Orzechy pekan – 2 garści
  • Mix sałat
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Karczochy odcedzić z zalewy i podzielić na mniejsze kawałki. Jajka przepiórcze ugotować na twardo.

  2. Obrać jajka ze skorupek i przekroić na pół.  Pokroić również pomidorki.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem i przyprawić według uznania.

przygotowania: 25 minut minut
ilość porcji: 3
×