Udostępnij:
Karczochy to zdecydowanie niedoceniane warzywa. Mają delikatny, orzechowy posmak, który doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Nasza propozycja to marynowane serca karczochów w towarzystwie jajek przepiórczych, pomidorków koktajlowych i orzechów pekan. Całość skąpana w wyrazistym sosie czosnkowo-cebulowym – spróbuj!
Składniki
- Marynowane karczochy – 1 puszka
- Małe pomidorki – 1 szklanka
- Jajka przepiórcze – 12 sztuk
- Orzechy pekan – 2 garści
- Mix sałat
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 2/3 szklanki
- Letnia woda – 4 łyżki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżeczka
- Czosnek – 6 ząbków
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Karczochy odcedzić z zalewy i podzielić na mniejsze kawałki. Jajka przepiórcze ugotować na twardo.
Obrać jajka ze skorupek i przekroić na pół. Pokroić również pomidorki.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem i przyprawić według uznania.
Skomentuj lub zobacz komentarze