Sałatka z kurczakiem i grzankami w sosie czosnkowo-cebulowym

Sałatka z kurczakiem i grzankami w sosie czosnkowo-cebulowym

Lekka sałatka z grzankami to idealny pomysł na kolację. Świeżym i delikatnym składnikom charakteru nadaje wyrazisty sos czosnkowo-cebulowy. To połączenie, które doskonale się uzupełnia – spróbuj!

Składniki

  • Filet z kurczaka – 1
  • Sałata rzymska – 1
  • Pomidorki koktajlowe – 1 szklanka
  • Marchewka – 1-2
  • Czarne oliwki – ½ szklanki
  • Bagietka – 1
  • Masło – 1-2 łyżki
  • Czosnek – 1 posiekany ząbek
  • Ser typu Grana Padano – 120 g

Sos:

  1. Filet pokroić na 4 kawałki, przyprawić solą i pieprzem, posmarować olejem. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

  2. Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oliwki oraz pomidorki pokroić na pół. Bagietkę pokroić w kostkę, podpiec na suchej patelni. Przyprawić solą i dodać do grzanek masło oraz posiekany czosnek. Wymieszać dokładnie i zdjąć z patelni, gdy będą rumiane i chrupiące.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wymieszać w misce wszystkie warzywa, dodać do nich sos oraz mięso z kurczaka. Przed podaniem posypać grzankami i startym serem.

przygotowania: 35 minut minut
ilość porcji: 2
×