Piknik – pomysły na potrawy do koszyka lub plecaka

posiłki na piknik, przekąski na piknik

Robi się coraz cieplej, niedługo więc można będzie zabrać koc na łąkę, do lasu czy nad rzekę i spędzić miły dzień na łonie natury. Jakie przekąski i posiłki przygotować i jak je zapakować, by bezpiecznie przetransportować i wygodnie spożyć na świeżym powietrzu? Podpowiadamy.

Piknik na świeżym powietrzu to idealne rozwiązanie na spotkanie z przyjaciółmi w czasie, gdy obowiązują restrykcje sanitarne – jeśli każdy z gości zabierze własny koc piknikowy, łatwo utrzymać dystans. Piknik można zorganizować za miastem, ale też w miejskim parku, nad rzeką, w lesie czy na plaży nad pobliskim zalewem, gdzie można dojechać rowerem, komunikacją miejską albo podmiejskim pociągiem, jeśli nie jeździsz autem.

Co zabrać na piknik?

Niezbędnym piknikowym gadżetem będzie koc. Najlepiej specjalny piknikowy, od spodu powleczony tworzywem, które zabezpiecza przed przemoczeniem lub zabrudzeniem. Nada się, oczywiście także zwykły koc lub karimata. Jeśli masz kosz piknikowy z wyposażeniem: talerzykami, sztućcami i kubkami, to właściwie masz wszystko. Równie dobrze kosz i jego zawartość możesz skompletować samodzielnie: przydadzą się zakręcane butelki, termos metalowy, talerzyki i kubki wielorazowego użytku (najporęczniejsze są metalowe lub z tworzywa, szklane są ciężkie i łatwo je stłuc), odpowiednie będą sztućce codziennego użytku, przydadzą się też serwetki i domowe kuchenne ściereczki, na których można będzie rozłożyć posiłki.

Przekąski na piknik

Jakie jedzenie na piknik warto przygotować? Podstawowym kryterium dań piknikowych jest możliwość ich spakowania i przewiezienia. Piknikowe przekąski powinny przetrwać kilka godzin bez lodówki, a także nie sprawiać kłopotów w spożyciu.

Napoje

W gorący dzień doskonale ochłodzą zimne napoje – na pikniku można wykorzystać termos, do którego oprócz schłodzonej mrożonej herbaty lub lemoniady i listków mięty, wrzuć kilka kostek lodu. Schłodzone napoje z lodem można zabrać także w zwykłej butelce, ale lód nie utrzyma tak długo temperatury jak w termosie.

W specjalnych butelkach na piknik możesz zabrać także koktajle zielone lub owocowe na kefirze – jednak w bardzo ciepły dzień lepiej zrezygnować z takiego menu na piknik.

Owoce i warzywa

Owoce na piknik warto poporcjować już w domu i schować do pojemników. Pokrojone owoce najlepiej będzie jeść, nabijając je na wykałaczki. Jakie owoce warto zabrać na piknik?

  • schłodzony arbuz pozbawiony pestek, podzielony na niewielkie cząstki na jeden kęs,
  • truskawki,
  • czereśnie,
  • maliny,
  • podzielone na ćwiartki, brzoskwinie i jabłka pozbawione gniazd nasiennych,
  • umyte winogrona.

Podzielone owoce wygodniej jeść w warunkach pikniku, dzięki temu sok z owoców nie zabrudzi ubrań i rąk.

Pokrojone w słupki warzywa: marchewka, papryka lub seler naciowy na pikniku doskonale sprawdzą się jako dodatek do hummusu. Zielony ogórek pokrojony w słupki, pomidorki koktajlowe i rzodkiewki spakowane do pudełka będą zdrową przekąską.

Przekąski

Do piknikowego kosza można zabrać już przygotowane kanapki, ale też produkty, z których każdy sam przygotuje kanapkę dla siebie:

  • pokrojone na niewielkie kromki pieczywo,
  • różnego rodzaju serki do smarowania,
  • dżemy,
  • pastę jajeczną,
  • hummus,
  • ser żółty.

Wędlina na piknik nie jest najlepszym rozwiązaniem – bez lodówki w ciepły dzień szybko może się zepsuć. Jeśli przygotowujesz kanapki, także lepiej zrezygnować z wędlin. Zamiast nich do kanapek włóż pieczoną karkówkę lub filet z kurczaka. Zamiast tradycyjnego pieczywa można wykorzystać tortillę, różnego rodzaju chlebki typu naan lub pity.

Jeśli w miejscu, gdzie zaplanowany został piknik, można rozpalić ognisko (tylko jeśli na terenie jest specjalnie wyznaczone i przygotowane miejsce pod ognisko) można skorzystać z tej możliwości i upiec kiełbaski na patykach. Amatorzy przekąsek z sosami na posiłek na łonie natury mogą zapakować Ketchup Premium Mosso i ulubione sosy w plastikowych butelkach.

Jako posiłek piknikowy warto zabrać przygotowane wcześniej paszteciki z mięsem, muffiny o smaku pizzy czy domowe nugetsy z kurczaka, które dobrze smakują zarówno na ciepło, jaki na zimno z Sosem Barbecue Mosso. Domowe bajgle z karkówką z powodzeniem zastąpią obiad w plenerze – przygotowane przed wyjściem i zapakowane w folie aluminiową przetrwają półgodzinną wycieczkę nie tracąc walorów smakowych i zalet ciepłego posiłku.

Do piknikowego kosza wart włożyć coś słodkiego: domowe muffiny czy mini pączki.

Pamiętaj, by po zwinięciu pikniku miejsce pozostało w idealnym stanie, a wszelkie ślady piknikowania. Niech opakowania i pozostałości posiłków wylądują tam, gdzie ich miejsce.

×