

Udostępnij:

Każdy z nas ma czasami ochotę na fast food. Przedstawiamy domową wersję nugetsów z kurczaka, do których składniki na pewno znajdziesz w swojej lodówce. Panierka z płatków kukurydzianych warta jest grzechu. Nugetsy najlepiej podawać z Sosem do Mięs Pieczonych i Grillowanych Mosso – wtedy smakują wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
- Filety z piersi kurczaka – 400 g
- Mąka pszenna – 80 g
- Mleko – 250 ml
- Jajko – 1 szt.
- Płatki kukurydziane – 80 g
- Słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
- Ostra papryka w proszku – ½ łyżeczki
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
- Mosso Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych – 3 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Przy pomocy blendera pokruszyć płatki kukurydziane na drobne kawałki.
Filety pokroić na ok. 2,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, wymieszać.
W misce zmiksować na jednolitą masę – mąkę, mleko, jajko, sól i pieprz. Filety włożyć do masy i wymieszać.
Wyjmować kawałki mięsa z ciasta i obtaczać w płatkach. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Nugetsy skropić Olejem Mazowieckim Mosso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 15 minut na złoty kolor.
Nugetsy podawać z Sosem do Mięs Pieczonych i Grillowanych Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze