Pieczone nugetsy z kurczaka

Pieczone nugetsy z kurczaka

Każdy z nas ma czasami ochotę na fast food. Przedstawiamy domową wersję nugetsów z kurczaka, do których składniki na pewno znajdziesz w swojej lodówce. Panierka z płatków kukurydzianych warta jest grzechu. Nugetsy najlepiej podawać z Sosem Barbecue Mosso – wtedy smakują wyśmienicie.

SKŁADNIKI:

  • filety z piersi kurczaka – 400 g
  • mąka pszenna – 80 g
  • mleko – 250 ml
  • jajko – 1 szt.
  • płatki kukurydziane – 80 g
  • słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • ostra papryka w proszku – ½ łyżeczki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Mosso Sos Barbecue – 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przy pomocy blendera pokruszyć płatki kukurydziane na drobne kawałki.

  2. Filety pokroić na ok. 2,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, wymieszać.

  3. W misce zmiksować na jednolitą masę – mąkę, mleko, jajko, sól i pieprz. Filety włożyć do masy i wymieszać.

  4. Wyjmować kawałki mięsa z ciasta i obtaczać w płatkach. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Nugetsy skropić Olejem Mazowieckim Mosso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 15 minut na złoty kolor.

  5. Nugetsy podawać z Sosem Barbecue Mosso.

     

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
×