
Udostępnij:

Wytrawne naleśniki to propozycja dla tych, którym to danie na słodko zdecydowanie już się znudziło. W tym przepisie znajdziecie prawdziwy bukiet warzyw: od cukinii, przez bakłażan aż po pomidorki koktajlowe i paprykę. Warto upiec dużo naleśników!
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 100 g
- woda – 300 ml
- jajka – 1 szt.
- Mosso Olej Mazowiecki
- Mosso Sos Burgerowy
- cukinia – 1 szt.
- bakłażan – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- papryka – 1 szt.
- pomidory koktajlowe – 10 szt.
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z wodą i jajkiem. Dodać 1/3 łyżeczki soli i 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso, całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut.
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i umieścić w dużej misce. Dodać przyprawy i cztery łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso, całość dokładnie wymieszać.
Przyprawione warzywa ułożyć jedną warstwą na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C, najlepiej w funkcji grilla z termoobiegiem.
Piec przez 20-30 minut do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie i zrumienione.
Smażyć cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny Oleju Mazowieckiego Mosso.
Na każdym naleśniku ułożyć z jednej strony porcję pieczonych warzyw. Drugą połówkę posmarować Sosem Burgerowym Mosso. Następnie naleśnik zwinąć w roladkę, tak by warzywa znalazły się w samym środku.
Podawać na ciepło.
Skomentuj lub zobacz komentarze