Naleśniki z pieczonymi warzywami

Naleśniki z pieczonymi warzywami

Wytrawne naleśniki to propozycja dla tych, którym to danie na słodko zdecydowanie już się znudziło. W tym przepisie znajdziecie prawdziwy bukiet warzyw: od cukinii, przez bakłażan aż po pomidorki koktajlowe i paprykę. Warto upiec dużo naleśników!

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 100 g
  • woda – 300 ml
  • jajka – 1 szt.
  • Mosso Olej Mazowiecki
  • Mosso Sos Burgerowy
  • cukinia – 1 szt.
  • bakłażan – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • papryka – 1 szt.
  • pomidory koktajlowe – 10 szt.
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę wymieszać z wodą i jajkiem. Dodać 1/3 łyżeczki soli i 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso, całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. 

    Tak przygotowane ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut.

  2. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i umieścić w dużej misce. Dodać przyprawy i cztery łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso, całość dokładnie wymieszać.

  3. Przyprawione warzywa ułożyć jedną warstwą na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C, najlepiej w funkcji grilla z termoobiegiem.

  4. Piec przez 20-30 minut do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie i zrumienione. 

  5. Smażyć cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny Oleju Mazowieckiego Mosso.

  6. Na każdym naleśniku ułożyć z jednej strony porcję pieczonych warzyw. Drugą połówkę posmarować Sosem Burgerowym Mosso.  Następnie naleśnik zwinąć w roladkę, tak by warzywa znalazły się w samym środku.

    Podawać na ciepło.

przygotowania: 45 minut
ilość porcji: 8
×