

Udostępnij:

Jeżeli kochasz hiszpańską kuchnię, pszenne placki lub smażone warzywa, ten przepis jest dla Ciebie! Klasyczne burrito – z dużą ilością warzyw, ryżu, na ostro, pikantnie, smacznie i prosto. Meksykańskie burrito każdemu przypadnie do gustu!
SKŁADNIKI:
- tortilla pszenna – 4 szt.
- pierś z kurczaka – 300 g
- ryż dziki lub brązowy – 100 g
- pomidory z puszki – 200 g
- czerwona fasola z puszki – 50 g
- kukurydza z puszki – 50 g
- awokado – 1 szt.
- Mosso Sos Burgerowy – 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- ziarna kolendry, kumin, oregano, tymianek – po 1 łyżeczce
- opcjonalnie: świeża kolendra, płatki chili
- Mosso Olej Mazowiecki do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania.
Umieścić w rondelku, dodać pomidory i wszystkie przyprawy, w tym sól i pieprz do smaku. Gotować na średnim ogniu do czasu, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty pomidorowo-ryżowy farsz. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i płatkami chili.
Na gorącej patelni podsmażyć na dwóch łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso pokrojoną w paski i osoloną pierś kurczaka.
Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w paski.
Na środku każdej tortilli ułożyć porcję pomidorowego ryżu, następnie kawałki mięsa, kukurydzę, fasolę i awokado.
Dodać ok 1-2 łyżki Sosu Burgerowego Mosso i opcjonalnie posiekaną świeżą kolendrę.
Placki zawinąć ściśle w rolki podwijając ich boczne części w taki sposób, aby z tortilli powstała zamknięta koperta trzymająca cały farsz w środku.
Tak przygotowane burrito ułożyć na gorącej, suchej patelni i podgrzewać z każdej strony do czasu, aż tortilla zacznie się rumienić.
Skomentuj lub zobacz komentarze