Meksykańskie burrito

Meksykańskie burrito

Jeżeli kochasz hiszpańską kuchnię lub pszenne placki lub smażone warzywa, ten przepis jest dla Ciebie! Klasyczne burrito – z dużą ilością warzyw, ryżu, na ostro, pikantnie, smacznie i prosto. Meksykańskie burrito każdemu przypadnie do gustu!

SKŁADNIKI:

  • tortilla pszenna – 4 szt.
  • pierś z kurczaka – 300 g
  • ryż dziki lub brązowy – 100 g
  • pomidory z puszki – 200 g
  • czerwona fasola z puszki – 50 g
  • kukurydza z puszki – 50 g
  • awokado – 1 szt.
  • Mosso Sos Burgerowy – 2 łyżki 
  • sól i pieprz do smaku
  • ziarna kolendry, kumin, oregano, tymianek – po 1 łyżeczce
  • opcjonalnie: świeża kolendra, płatki chili
  • Mosso Olej Mazowiecki do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania.

  2. Umieścić w rondelku, dodać pomidory i wszystkie przyprawy, w tym sól i pieprz do smaku. Gotować na średnim ogniu do czasu, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty pomidorowo-ryżowy farsz. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i płatkami chili.

  3. Na gorącej patelni podsmażyć na dwóch łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso pokrojoną w paski i osoloną pierś kurczaka.

  4. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w paski.

  5. Na środku każdej tortilli ułożyć porcję pomidorowego ryżu, następnie kawałki mięsa, kukurydzę, fasolę i awokado.

    Dodać ok 1-2 łyżki Sosu Burgerowego Mosso i opcjonalnie posiekaną świeżą kolendrę.

  6. Placki zawinąć ściśle w rolki podwijając ich boczne części w taki sposób, aby z tortilli powstała zamknięta koperta trzymająca cały farsz w środku.

    Tak przygotowane burrito ułożyć na gorącej, suchej patelni i podgrzewać z każdej strony do czasu, aż tortilla zacznie się rumienić. 

     

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
×