10 min
6-8 porcji

Udostępnij:

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. A jak grill, to marynowana karkówka, czyli klasyk letniego grillowania. Oto przepisy na trzy różne marynaty do karkówki, by trafić w gusta nawet najwybredniejszych gości. Spróbuj!
Składniki
Składniki na marynatę do mięs:
- Mosso Musztarda Sarepska – 70 g
- Mosso Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych – 200 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Natka pietruszki – 1 łyżka
- Sól i pieprz – do smaku
Składniki na marynatę jogurtową:
- Jogurt naturalny – 250 g
- Mosso Musztarda Sarepska – 50 g
- Curry – 1 łyżeczka
- Szczypta chili (opcjonalnie)
Składniki na marynatę z nutą azjatycką:
- Mosso Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych – 200 g
- Powidła śliwkowe – 2 łyżki
- Korzeń imbiru – 1 łyżeczka
- Czosnek – 1 ząbek
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Szczypta papryki chili
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce.
Mięso posmarować z obu stron marynatą i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć mięso na godzinę przed grillowaniem lub pieczeniem.
Podawać z lekką sałatką lub pieczonymi warzywami. Marynaty można przechować przez kilka dni w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce.
Skomentuj lub zobacz komentarze