Marynaty do karkówki z grilla

marynata do karkówki, marynata na grilla, przepis na marynate, marynata jogurtowa, marynata orientalna

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. A jak grill, to marynowana kartkówka, czyli klasyk letniego grillowania. Oto przepisy na trzy różne marynaty do karkówki, by trafić w gusta nawet najwybredniejszych gości. Spróbuj!

Składniki

Składniki na marynatę ketchupową:

Mosso Musztarda Sarepska – 70 g
Mosso Ketchup Premium Łagodny – 200 g
• Czosnek – 2 ząbki
• Natka pietruszki – 1 łyżka
• Sól i pieprz – do smaku

Składniki na marynatę jogurtową:

• Jogurt naturalny – 250 g
Mosso Musztarda Sarepska – 50 g
• Curry – 1 łyżeczka
• Szczypta chili (opcjonalnie)

Składniki na marynatę z nutą azjatycką:

Mosso Sos Barbecue – 200 g
• Powidła śliwkowe – 2 łyżki
• Korzeń imbiru – 1 łyżeczka
• Czosnek – 1 ząbek
• Olej sezamowy – 1 łyżka
• Sok z cytryny – 1 łyżka
• Szczypta papryki chili

PRZYGOTOWANIE MARYNAT:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce.

  2. Mięso posmarować z obu stron marynatą i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć mięso na godzinę przed grillowaniem lub pieczeniem.

  3. Podawać z lekką sałatką lub pieczonymi warzywami. Marynaty można przechować przez kilka dni w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce.

ilość porcji: 6-8
×