Marynaty do karkówki z grilla

marynata do karkówki, marynata na grilla, przepis na marynate, marynata jogurtowa, marynata orientalna

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. A jak grill, to marynowana karkówka, czyli klasyk letniego grillowania. Oto przepisy na trzy różne marynaty do karkówki, by trafić w gusta nawet najwybredniejszych gości. Spróbuj!

Składniki

Składniki na marynatę do mięs:

Składniki na marynatę jogurtową:

Składniki na marynatę z nutą azjatycką:

  • Mosso Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych – 200 g
  • Powidła śliwkowe – 2 łyżki
  • Korzeń imbiru – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Olej sezamowy – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Szczypta papryki chili

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce.

  2. Mięso posmarować z obu stron marynatą i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć mięso na godzinę przed grillowaniem lub pieczeniem.

  3. Podawać z lekką sałatką lub pieczonymi warzywami. Marynaty można przechować przez kilka dni w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce.

ilość porcji: 6-8
×