
Udostępnij:

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. A jak grill, to marynowana kartkówka, czyli klasyk letniego grillowania. Oto przepisy na trzy różne marynaty do karkówki, by trafić w gusta nawet najwybredniejszych gości. Spróbuj!
Składniki
Składniki na marynatę do mięs:
• Mosso Musztarda Sarepska – 70 g
• Mosso Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych – 200 g
• Czosnek – 2 ząbki
• Natka pietruszki – 1 łyżka
• Sól i pieprz – do smaku
Składniki na marynatę jogurtową:
• Jogurt naturalny – 250 g
• Mosso Musztarda Sarepska – 50 g
• Curry – 1 łyżeczka
• Szczypta chili (opcjonalnie)
Składniki na marynatę z nutą azjatycką:
• Mosso Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych – 200 g
• Powidła śliwkowe – 2 łyżki
• Korzeń imbiru – 1 łyżeczka
• Czosnek – 1 ząbek
• Olej sezamowy – 1 łyżka
• Sok z cytryny – 1 łyżka
• Szczypta papryki chili
PRZYGOTOWANIE MARYNAT:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce.
Mięso posmarować z obu stron marynatą i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć mięso na godzinę przed grillowaniem lub pieczeniem.
Podawać z lekką sałatką lub pieczonymi warzywami. Marynaty można przechować przez kilka dni w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce.
Skomentuj lub zobacz komentarze