Marokańska zupa harira

Marokańska zupa harira

To narodowe danie prosto z Maroka. Pachnie cynamonem, imbirem, kuminem oraz kolendrą. Bazująca na prostych składnikach, jest sycąca i smaczna. Jej pożywność zapewnia ciecierzyca oraz dodatek mięsa. Pomidory sprawiają, że jest też słodka. Harira to prawdziwy kocioł smaków!

SKŁADNIKI:

  • Mięso wołowe – 400 g
  • Passata pomidorowa – 500 g
  • Mosso Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych – 1 łyżka
  • Pomidory z puszki – 400 g
  • Ciecierzyca konserwowa – 100 g
  • Czerwona soczewica – 50 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Marchewka – 1 szt.
  • Kumin – 2 łyżeczki
  • Imbir – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Ostra papryka – 1 łyżeczka
  • Słodka papryka – ½ łyżeczki
  • Nasiona kolendry – ½ łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Mosso Olej Mazowiecki do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wołowinę pokroić w kostkę i na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso podsmażyć mięso.

  2. Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Do garnka z mięsem dodać pokrojone warzywa, wymieszać i dodać wszystkie przyprawy.

  3. Podlać warzywa 0,5 l wody, dodać ciecierzycę, gotować ok. 45 minut.

  4. Następnie dodać pomidory, passatę, Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych Mosso oraz czerwoną soczewicą. Wszystko dokładnie wymieszać, gotować kolejne 15 minut.

  5. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

przygotowania: 80 minut
ilość porcji: 4
×