Łosoś duszony w sosie curry

Łosoś duszony w sosie curry

Bardzo prosty przepis na lunch – w domu lub do pracy. Łosoś duszony smakuje bardzo delikatnie, dlatego należy podawać go z sałatką z warzyw. Sos Curry dodaje mu oryginalnego smaku rybie. Łosia przygotujesz bardzo szybko – to kolejna zaleta tego przepisu. Polecamy!

SKŁADNIKI:

  • łosoś – 500 g
  • pieprz cytrynowy – ½ łyżeczki
  • sól – ¼ łyżeczki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • śmietana 30% – 200 ml
  • Mosso Sos Curry – 2 łyżki
  • świeży koperek – 1 pęczek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Następnie posolić, oprószyć pieprzem i skropić Olejem Mazowieckim Mosso oraz sokiem z cytryny. 

  2. Łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Przykryć folią aluminiową (lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha) i piec 20 minut.

  3. W rondlu umieścić śmietankę i Sos Curry Mosso. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

  4. Zalać rybę sosem i piec jeszcze przez 5 minut.

  5. Łososia w sosie curry posypać posiekanym koperkiem. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×