Udostępnij:
Kopytka sosem sezamowym i kaczką do idealny pomysł na smaczny i sycący obiad. Sos sezamowy doskonale podkreśla smak kaczki, a podprażony sezam nadaje daniu chrupkości. Nie wierzysz? Przekonaj się!
Składniki
Na kopytka:
- Ziemniaki – ½ kg
- Ziarna sezamu – 1/3 szklanki
- Jajko – 1
- Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- Mąka pszenna – 4 łyżki
Na sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 1/2 szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Ziarna sezamu – 1/3 szklanki
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Do wystudzonych ziemniaków dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podsypać pszenną mąką, uformować wałek grubości ok. 3 centymetrów i pociąć go skośnie na ok. 5- centymetrowe kawałki. Gotować partiami w osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia.
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Filet z kaczki (bez skóry) pociąć w 1- centymetrowe paseczki, wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię z olejem i krótko podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać pokrojone w cząstki pieczarki, miód i całość poddusić przez ok. 2 minuty, po czym dodać sos sezamowy, słodką śmietankę i przyprawić do smaku.
Doprowadzić do zagotowania. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Gorące kopytka wyłożyć na talerze wraz z kaczką, polać sosem i posypać podprażonym na suchej patelni sezamem. Smacznego!
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Polecam.
Polecam.