Kopytka z sosem sezamowym

Kopytka z sosem sezamowym

Kopytka sosem sezamowym i kaczką do idealny pomysł na smaczny i sycący obiad. Sos sezamowy doskonale podkreśla smak kaczki, a podprażony sezam nadaje daniu chrupkości. Nie wierzysz? Przekonaj się!

Składniki

Na kopytka:

  • Ziemniaki – ½ kg
  • Ziarna sezamu – 1/3 szklanki
  • Jajko – 1
  • Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • Mąka pszenna – 4 łyżki

Na sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do wystudzonych ziemniaków dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podsypać pszenną mąką, uformować wałek grubości ok. 3 centymetrów i pociąć go skośnie na ok. 5- centymetrowe kawałki. Gotować partiami w osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia.

  2. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Filet z kaczki (bez skóry) pociąć w 1- centymetrowe paseczki, wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię z olejem i krótko podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać  pokrojone w cząstki pieczarki, miód i całość poddusić przez ok. 2 minuty, po czym dodać sos sezamowy, słodką śmietankę i przyprawić do smaku.

  4. Doprowadzić do zagotowania. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Gorące kopytka wyłożyć na talerze wraz z kaczką, polać sosem i posypać podprażonym na suchej patelni sezamem. Smacznego!

czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Obiad
gotowanie
×