Komosa ryżowa z pieczonym batatem

Komosa ryżowa z pieczonym batatem

Komosa ryżowa nadaje się idealnie do tzw. szybkich obiadów. Ten przepis to świetny pomysł na lunchbox. Jest lekka i pyszna. Słodki batat, grant oraz czerwona cebula sprawiają, że przyjemność z jedzenia jest podwójna. Sos Burgerowy zapakuj do osobnego pojemniczka i wykorzystaj tuż przed podaniem. 

SKŁADNIKI:

  • komosa ryżowa – 1 szklanka
  • batat – 1 szt.
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • mozzarella – 100 g
  • granat – 1 szt.
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka 
  • Mosso Sos Burgerowy – 3 łyżki
  • słodka, mielona papryka – ½ łyżeczki
  • suszony tymianek – ½ łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Komosę ryżową wypłukać, odcedzić, zalać ponownie wodą i zagotować. Dodać sól i zmniejszyć ogień. Gotować przez ok. 15 minut aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka. Po ugotowaniu odstawić.

  2. Bataty obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

  3. Warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez około 30 minut lub do miękkości.

  4. Upieczone warzywa połączyć z komosą, Sosem Burgerowym Mosso, posypać ziarnami granatu, kawałkami sera mozzarella i posiekaną natka pietruszki.

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×