Kasza z kurczakiem, pomarańczą i orzechami

Kasza z kurczakiem, pomarańczą i orzechami

Doskonała propozycja na lunchbox do pracy lub szybką kolację w tygodniu. Na bazie kaszy jaglanej  z kurczakiem z dodatkiem pomarańczy oraz orzechów włoskich, przyrządzisz doskonałe, aromatyczne danie dla każdego. Wypróbuj koniecznie!

SKŁADNIKI:

  • filet z piersi kurczaka – 200 g
  • kasza jaglana – 1 szklanka
  • słodka, mielona papryka – 1 łyżeczka
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • rukola – 50 g
  • pomarańcza -1 szt.
  • pestki granatu – 3 łyżki
  • orzechy włoskie – 50 g
  • Mosso Ketchup Premium Pikantny – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomarańcze obrać i wyfiletować (ostrym nożem wykroić cząstki miąższu pomiędzy błonkami). Rukolę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Orzechy włoskie lekko uprażyć na suchej patelni.

  2. Kaszę na sicie opłukać pod bieżącą wodą. Zagotować wodę z dodatkiem soli (proporcja gotowania kaszy – dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy).

  3. Do wrzącej wody dodać kaszę. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu (nie mieszać). Po 20 minutach sprawdzić, czy kasza wchłonęła wodę. Odstawić.

  4. Kurczaka oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem oraz skropić Olejem Mazowieckim Mosso. 

    Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni do czasu aż mięso nabierze złoto-brązowej barwy.

  5. Usmażonego kurczaka pokroić w kostkę.

  6. Składniki dania połączyć – ugotowaną kaszę, pokrojonego kurczaka, kawałki pomarańczy, rukolę,  pestki granatu. Całość posypać orzechami i polać Ketchupem Premium Mosso.

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 2
×