Grillowane żeberka w marynacie musztardowo-miodowej

Grillowane żeberka w marynacie musztardowo-miodowej

Soczyste żeberka, to danie, którego nie może zabraknąć na żadnym grillu! Poznaj przepis na grillowane żeberka oraz aromatyczną marynatę.

Składniki

Dodatki:

  • Mosso Buraczki Kostka – 1 słoik/ 460 ml
  • Rukola – 125 g
  • Cebula czerwona – 1 sztuka
  • Ser dojrzewający typ. camembert – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 120 ml
  • Sól i pierz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żeberka posmarować dokładnie Sosem do Mięs Pieczonych i Grillowanych Mosso oraz 2 łyżkami Oleju Mazowieckiego Mosso. Odstawić najlepiej na noc do lodówki.

  2. Następnego dnia owinąć mięso, układając je płasko, arkuszem papieru do pieczenia. Następnie owinąć szczelnie folią i grillować przez 90 minut, na średniej mocy grilla.

  3. W tym czasie wymieszać składniki na glazurę – Musztardę Czeską Mosso, Olej Mazowiecki Mosso, miód, paprykę, czosnek oraz majeranek.

  4. Ostrożnie zdjąć z grilla żeberka, pozwolić chwilę im odpocząć. Odwinąć z foli i papieru do pieczenia. Za pomocą pędzla, smarować kilkukrotnie glazurą. Grillować bezpośrednio na ruszcie zmieniając strony, tak aby powstała piękną glazura i żeberka się przypiekły.

  5. W misce wymieszać rukolę, pokrojoną w piórka cebulą oraz odsączone z zalewy Buraczki Kostka Mosso. Dodać pokrojony ser oraz oliwę z przyprawami.

  6. Po zdjęciu z rusztu pokroić żeberka na mniejsze kawałki. Serwować z sałatką z buraczków.

ilość porcji: 4-6
×