

Udostępnij:

Soczyste żeberka, to danie, którego nie może zabraknąć na żadnym grillu! Poznaj przepis na grillowane żeberka oraz aromatyczną marynatę.
Składniki
- Żeberka wieprzowe – 1 kg
- Mosso Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych – 4 łyżki
- Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
- Mosso Musztarda Czeska – 4 łyżeczki
- Miód – 3 łyżki
- Słodka papryka suszona – 1 łyżeczka
- Czosnek suszony – 1 łyżeczka
- Majeranek – 1 łyżeczka
Dodatki:
- Mosso Buraczki Kostka – 1 słoik/ 460 ml
- Rukola – 125 g
- Cebula czerwona – 1 sztuka
- Ser dojrzewający typ. camembert – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek – 120 ml
- Sól i pierz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka posmarować dokładnie Sosem do Mięs Pieczonych i Grillowanych Mosso oraz 2 łyżkami Oleju Mazowieckiego Mosso. Odstawić najlepiej na noc do lodówki.
Następnego dnia owinąć mięso, układając je płasko, arkuszem papieru do pieczenia. Następnie owinąć szczelnie folią i grillować przez 90 minut, na średniej mocy grilla.
W tym czasie wymieszać składniki na glazurę – Musztardę Czeską Mosso, Olej Mazowiecki Mosso, miód, paprykę, czosnek oraz majeranek.
Ostrożnie zdjąć z grilla żeberka, pozwolić chwilę im odpocząć. Odwinąć z foli i papieru do pieczenia. Za pomocą pędzla, smarować kilkukrotnie glazurą. Grillować bezpośrednio na ruszcie zmieniając strony, tak aby powstała piękną glazura i żeberka się przypiekły.
W misce wymieszać rukolę, pokrojoną w piórka cebulą oraz odsączone z zalewy Buraczki Kostka Mosso. Dodać pokrojony ser oraz oliwę z przyprawami.
Po zdjęciu z rusztu pokroić żeberka na mniejsze kawałki. Serwować z sałatką z buraczków.
Skomentuj lub zobacz komentarze