Fritata z salami i pomidorami

Fritata z salami i pomidorami

Fritata to zdobywające popularność śniadanie, które bez większego nakładu pracy i czasu przygotujesz we własnej kuchni. Nasza fritata bazuje na pomidorach i salami. Ciekawego smaku dodaje jej Sos Burgerowy od Mosso. 

SKŁADNIKI:

  • jajka – 2 szt.
  • salami – 4 plastry
  • pomidory koktajlowe – 4 szt.
  • szpinak świeży posiekany – 2 łyżki
  • żółty ser starty – 1 łyżka
  • Mosso Sos Burgerowy – 2 łyżki 
  • masło – 1 łyżka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. W miseczce roztrzepać dwa jajka, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i dokładnie zamieszać.

  2. Masę wlać do kokilki wysmarowanej wewnątrz masłem. Do masy dodać pokrojone pomidory i połowę sera. Następnie na wierzchu ułożyć plasterki salami i posypać pozostałą porcją sera.

  3. Zapiekać przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.

  4. Na talerzu rozsmarować dwie łyżki Sosu Burgerowego Mosso i ułożyć na nim upieczoną fritatę. Podawać z grzankami i awokado. Opcjonalnie doprawić grubo zmielonym pieprzem.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 25 minut
ilość porcji: 1
×