Drobiowe pulpeciki pomidorowe

Drobiowe pulpeciki pomidorowe

Pulpeciki drobiowe to przysmak, który do gustu przypadnie przede wszystkim najmłodszym. Są doskonałym pomysłem na szybki obiad, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu. Aby posiłek był w pełni wartościowy, warto podawać je z kaszą gryczaną i warzywa. 

 

SKŁADNIKI:

  • mielone mięso z kurczaka – 500 g
  • namoczona w wodzie bułka – 1 szt.
  • jako – 1 szt.
  • mała cebula – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidory z puszki krojone, bez skórki – 400 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Mosso Ketchup Premium Pikantny – 3 łyżki
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania
  • kasza gryczana i podsmażone warzywa do podania

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mielone mięso, odciśniętą bułkę, jedną cebulę (startą na tarce o mniejszych oczkach), jajko, sól i pieprz umieścić w misce. Wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Z masy przy pomocy dłoni uformować pulpety.

  3. Na patelni rozgrzać łyżkę Oleju Mazowieckiego Mosso i podsmażać pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory, Ketchup Premium Mosso i przyprawy. Całość zagotować. Odstawić.

  4. W rondlu o grubym dnie rozgrzać łyżkę Oleju Mazowieckiego Mosso i na rozgrzany tłuszcz nakładać po kilka sztuk uformowanych pulpetów. Smażyć, aż uzyskają złoty kolor. Następnie umieścić je na patelni z sosem pomidorowym.

  5. Patelnię przykryć i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Pulpety podawać posypane natką pietruszki, z kaszą gryczaną i warzywami.

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×