Bakłażany faszerowane soczewicą

Bakłażany faszerowane soczewicą

Soczewica to źródło wielu cennych składników odżywczych. Jest bardzo sycąca i zdrowa. Połączenie jej z bakłażanem i delikatnym sosem curry oraz tatarskim nadaje jej zupełnie nowy, ciekawy smak. Spróbuj koniecznie tego pysznego i zdrowego dania!

SKŁADNIKI:

  • bakłażan – 2 szt.
  • ugotowana czerwona soczewica – 1 szklanka
  • czosnek – 2 ząbki
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • curry – 2 łyżeczki 
  • ostra papryka w proszku – 1/2 łyżeczki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • Mosso Sos Tatarski – 2 łyżki
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakłażany przekroić na połówki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 30 minut. Łyżeczką wyjąć miąższ pozostawiając ok. 1/2 cm brzegów bakłażana.

  2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Rozgrzać patelnię z Olejem Mazowieckim Mosso, a następnie wrzucić posiekane warzywa. Smażyć na małym ogniu, aby cebula i czosnek się zeszkliły. Doprawić solą, ostrą papryką oraz curry.

  4. Dodać ugotowaną soczewicę, wymieszać i podsmażać jeszcze przez około 5 minut, aby smaki się połączyły.

  5. Farsz z soczewicy nałożyć w wydrążone połówki bakłażana i piec przez ok. 15 minut w 180°C. Podawać z Sosem Tatarskim Mosso i natką pietruszki.

przygotowania: 45 minut
ilość porcji: 2
×