Bagietka z duszonymi żeberkami

Bagietka z duszonymi żeberkami

Żeberka tylko z grilla? Przekonamy Cię, że nie tylko! Możesz podać je nie tylko na kanapce, ale również zamiast grillować – dusić w piekarniku. Dzięki temu będzie przede wszystkim zdrowsze, ale również o zupełnie innym aromacie niż z grilla. Fani żeberek muszą wypróbować!

SKŁADNIKI:

  • bagietki – 2 szt.
  • żeberka wieprzowe – 1 kg
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • piwo – 200 ml
  • Mosso Olej Mazowiecki – 100 ml
  • liście sałaty – 4 szt.
  • ogórki konserwowe – 2 szt.
  • czerwona słodka papryka – 1 łyżeczka
  • ostra papryka – ½ łyżeczki
  • Mosso Sos Barbecue – 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić. Czosnek rozgnieść przy pomocy noża.

    Mięso natrzeć Olejem Mazowieckim Mosso, a następnie oprószyć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

  2. Cebulę, czosnek i mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać piwem.

    Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez ok. 150 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.

  3. Po 3 godzinach żeberka powinny być gotowe, co oznacza że z łatwością można oddzielić je przy pomocy widelca.

  4. Bagietki przekroić na pół. Na spód nałożyć Sos Barbecue Mosso, liście sałaty, ogórki i mięso.

przygotowania: 200 minut
ilość porcji: 2
×