Artykuły

Świat kulinariów jest bogaty i ciekawy. Odkrywaj go razem z nami!


Święta w wersji wegetariańskiej i wegańskiej

Dieta roślinna jest coraz powszechniejsza. Z roku na rok więcej osób decyduje się na wyeliminowanie z posiłków mięsa i jego przetworów. O ile na co dzień większość nie ma problemu z przygotowaniem tego typu posiłków, to święta mogą wydawać się problematyczne. Co przygotować na święta dla wegetarian? Jak wyglądają wegańskie święta? Wbrew pozorom przepisy na wegańskie i wegetariańskie dania są łatwe i smaczne.  Dowiedz się więcej!

Święta zero waste – jak gotować, by nic nie zmarnować?

Koncepcja zero waste ma coraz więcej zwolenników. Jednak czy da się połączyć gotowanie świątecznych przysmaków z zasadami zero waste? Jak gotować, by uniknąć marnowania żywności?Dowiedz się więcej!

O czym należy pamiętać, robiąc przetwory na zimę?

Domowe przetwory z warzyw i owoców – aromat i smak lata zamknięty w słoiku. Wzmocnią odporność, ułatwią przygotowanie zdrowych posiłków i osłodzą zimowe chłody. Z czego zrobić przetwory na zimę i o czym pamiętać? Oto krótki przewodnik.Dowiedz się więcej!

Skarby jesieni

Dynia i śliwki dojrzewające w ostatnich promieniach słońca to owoce jesieni, które osłodzą pierwsze szarugi, deszczowe i chłodniejsze już dni. Warto delektować się nimi nie tylko przez całą jesień, ale również przygotować domowe przetwory na zimę.Dowiedz się więcej!

6 porad jak zorganizować udane przyjęcie w ogrodzie

Lato sprzyja spotkaniom w plenerze. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem ogrodu lub działki, to najlepszy czas, żeby zaprosić przyjaciół na grilla czy przyjęcie lub babcię na rodzinny obiad w cieniu gruszy. Jak zorganizować imprezę w ogrodzie? Oto sprawdzone patenty.Dowiedz się więcej!

Kabaczki – co warto o nich wiedzieć?

Latem właściciele działek z dumą prezentują okazałe sztuki kabaczka. Jak smakuje kabaczek i co z tego warzywa można przygotować? Oto garść podpowiedzi.Dowiedz się więcej!

5 powodów dla których warto jeść bób

Zielone nasiona bobu mają wiele ciekawych właściwości. Ich regularne spożycie pozytywnie wpływa na cały organizm. Z tego względu powinny one pojawiać się w posiłkach. Zwłaszcza na początku lata, gdy rozpoczyna się sezon na bób. Młody bób jest przyjemnie słodki w smaku.Dowiedz się więcej!

Najlepsze przekąski na lato. Jak grillować sery?

Ser to prosta i pyszna przekąska z grilla nie tylko dla wegetarian – serwowany jako danie główne albo przystawka, z dodatkiem owoców lub na wytrawnie. Jakie sery grillować i z czym je łączyć? Oto kilka pomysłów.Dowiedz się więcej!

Jak wybrać dobre mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe

Dobre jakościowo mięso to gwarancja smaku potraw. Jak rozpoznać świeże mięso i jaki jego rodzaj wybrać do jakich potraw? Oto krótki przewodnik, dzięki któremu potrawy będą soczyste, aromatyczne i smaczne.Dowiedz się więcej!