5 powodów dla których warto jeść bób

bób

Zielone nasiona bobu mają wiele ciekawych właściwości. Ich regularne spożycie pozytywnie wpływa na cały organizm. Z tego względu powinny one pojawiać się w posiłkach. Zwłaszcza na początku lata, gdy rozpoczyna się sezon na bób. Młody bób jest przyjemnie słodki w smaku.

Dlaczego warto jeść bób?

Po pierwsze nasiona bobu charakteryzuje wysoka zawartość białka. Dzięki temu są dobrą alternatywą dla produktów mięsnych. Warto, by pojawiały się one regularnie w jadłospisie osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Będą również ciekawym urozmaiceniem posiłków dla osób regularnie jedzących mięso.

Również osoby odchudzające się i dbające o sylwetkę powinny pamiętać o uwzględnianiu bobu w swoim jadłospisie. Nasiona mają bowiem niską kaloryczność oraz zawartość tłuszczu. 100 g nasion dostarcza zaledwie 76 kcal. Dzięki temu doskonale sprawdzą się jako zdrowa i pożywna przekąska.

Bób warto jeść także ze względu na wysoką zawartość błonnika. Odpowiada on za dłuższe uczucie sytości oraz reguluje pracę jelit. Dzięki temu łatwiej jest kontrolować ilość spożywanego jedzenia w ciągu dnia i unikać podjadania między posiłkami. Jest to bardzo ważne przy redukcji masy ciała.

Dodatkowo regularna podaż błonnika odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu frakcji LDL. Wpływa to korzystnie na nasze zdrowie oraz zapobiega dalszemu rozwojowi chorób.

W nasionach bobu znajduje się wiele cennych związków i składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, miedź, foliany, witaminy z grupy B czy witamina K. Są one niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. W niektórych przypadkach są one szczególnie ważne. Dotyczy to osób starszych, z anemią czy kobiet w ciąży.

Co zrobić z bobu?

Ugotowany bób doskonale sprawdza się jako samodzielna przekąska. Jednak

czasem warto podać go w inny sposób. Surowe nasiona bobu z powodzeniem można smażyć na patelni z dodatkiem oliwy, czosnku, chili, pieprzu oraz natki pietruszki. Przypieczona łupka młodych nasion smakuje wyśmienicie. Ugotowany lub upieczony bób sprawdzi się jako dodatek do sałatek – zwłaszcza tych z kaszą lub makaronem. Zielone nasiona dobrze łączą się z papryką, pomidorem, rukolą, roszponką, jajkiem, tuńczykiem, boczkiem, awokado, mozzarellą czy fetą. Zaskoczeniem dla wielu będzie sałatka z bobem i truskawkami. Wbrew pozorom oba te produkty dobrze ze sobą współgrają. Bób jest również świetną bazą do past. Można je przygotować z nasion i tahini jak hummus lub z dodatkiem jaj czy twarogu. Pasty wykorzystuje się najczęściej do przygotowywania kanapek. Jednak nie jest to jedyne ich zastosowanie. W ramach urozmaicenia warto spróbować je z tortillą czy waflami. Gęstą pastę można podać także jako dip do nachosów, grissini, tostów czy pokrojonych warzyw.

Zmiksowane na gładko nasiona bobu będą ciekawym i wyrazistym farszem do pierogów czy naleśników. Dodając do farszu jajko, tłuczone ziemniaki, ugotowaną kaszę jaglaną, bułkę tartą lub płatki owsiane powstaną wyborne kotleciki z bobu. Będą one sycącą i pożywną propozycją zarówno na obiad, jak i na kolację. Bób sprawdzi się również jako składnik dań obiadowych. Nada on niepowtarzalnego smaku wszelkiego rodzaju risotto, makaronom, potrawkom czy gulaszom.

Bób jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Znając jego właściwości i składniki odżywcze warto na stałe wprowadzić go do swojego menu – mrożony bób można dostać w większości marketów przez cały rok.

×